Dricksvatten, vattenläckage och vattenbrist

Inlägg:

  • Regeringen har beslutat om nya åtgärder mot vattenbrist. - Regeringen har beslutat om nya åtgärder mot vattenbrist. https://www.sgu.se/om-sgu/nyheter/2018/augusti/nya-atgarder-mot-vattenbrist/ Varför inte börja med att förbjuda WC. Detta snuskiga sätt att fördärva ett förstklassigt livsmedel till miljöproblem är för mig ofattbart. När blir torra toalettlösningar standard vid nybyggnation? Mvh! Lars

 

Vattenbrist

Vattenbristen allvarlig för flera kommuner

http://cirkulation.se/artiklar-och-notiser/vattenbristen-allvarlig-foer-flera-kommuner/

Under de närmaste månaderna avgör nederbörden villkoren för sommarens ­vattenförsörjning. Även kommuner och städer som normalt inte varit vana vid att ha ett vakande öga på nederbördsmängderna, behöver i år följa utvecklingen noga.

Det kan tyckas något ironiskt att Örebro som ligger vid landets fjärde största sjö har vattenbrist men Hjälmaren vid Örebro där Svartån mynnar, är inget alternativ. Hemfjärden närmast Örebro har ett vattendjup som pendlar mellan en och två meter och vattenkvaliteteten ute i fjärden lämnar en hel del övrigt att önska.

 

2017-04, Därför kan det bli vattenbrist i Sverige

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/darfor-kan-det-bli-vattenbrist-i-sverige-1

2017-04-18, Vattenbrist i Örebro

http://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/wlAlP@ablokal
En fjärdedel av vattnet läcker från ledningarna

Det råder bevattningsförbud sedan en vecka i Örebro på grund av vattenbristen. Nu avslöjas att kommunen är värsta boven – tre miljarder liter vatten per år försvinner innan det når invånarna, rapporterar SVT Örebro. Det är lika mycket som i 1 200 50-metersbassänger.

– Man får räkna med lite svinn när det gäller vattenförbrukning. Vi får trösta oss med att det inte går till spillo helt utan att vattnet kommer att drickas, men det blir våra barnbarns barnbarn som kommer dricka det då, säger kommunalrådet och ordförande Björn Sundin (S) i samhällsbyggnadsnämnden till SVT.