”Den lilla människan Anna”

Ingen bryr sig mer än att se till sitt eget tydligen.
Ingen ser/reagerar på den nationella helheten heller och dess konsekvenser
Det är ju därför jag gärna hänvisar till min text ”härifrån till evigheten”
Sen pågår det ju andra grejer med, folk runt om nybyggnationer av vägar, el, gruvor, vägbelysning osv.
Gränserna för vad som ska betalas via skatt kontra privat verkar suddas ut.
Framöver kommer väl järnvägsutbyggnad också.
Tröstlöst
Verklighetsfrämmande

 

Jag vill ,som jag skrivit förut, att beslutsfattare/politiker inte ska slippa undan hur de får människor att må, jag vill de ska få höra min vardag
Jag är övertygad av att många fler mår ungefär som jag
Läser bara en enda av dom beslutsfattande så har jag iallafall nått någon, gjort något
Och allt jag skriver är sant och från hjärtat

Den lilla människan Anna

 • Den lilla människan Anna, 2019-11-13, ”Jag mötte en liten fågel i skogen…” - ”Jag mötte en liten fågel i skogen…” Ikväll sitter jag och drömmer lite… Jag drömmer om att jag är ute och går i skogen som den såg ut här förr i tiden med stora vackra granar, stora stenar med gröna täcken av mossa, upptrampade och slingrande djurstigar med stora rödvita
 • Den lilla människan Anna, 2019-11-09, ”Hårda men befogade ord från lilla människan Anna” - ”Hårda men befogade ord från lilla människan Anna” Jag sitter i min säng och grunnar på om Sveriges hantering av VA-frågor börjar få samma dignitet som rapporteringen från Micheal Moore angående hans hemstad Flint i Michigan. I hans film ”Farenheit 9/11” beskrivs hur befolkningen fick förgiftat vatten genom politiska beslut
 • Den lilla människan Anna, 2019-11-09, ”Som medborgare tycker jag…” - ”Som medborgare tycker jag…” Som medborgare och konsument anser jag, efter att ha läst expressens artikel ”Kommunen anklagas för fusk- efter priset” publicerad den 7/11 2019, att man även bör syna va-frågor riktigt ordentligt, mycket underligheter i dessa frågor om man synar det nationellt. Kan beslutsmakten idag garantera mig att
 • Den lilla människan Anna, 30 okt, ”Jag har inget liv längre” - ”Jag har inget liv längre” När jag kommer hem från jobbet äter jag lite sen börjar alla tankar. Avlopp. Avlopp. Avlopp. Tänk att grundläggande behov kommer att bli mitt fall. Jag önskar jag kunde dra klockan tillbaka. Den här tiden är för hård och individualistisk för mig. Man kör på
 • Den lilla människan Anna, 27 okt, ”Viskningsleken” - ”Viskningsleken” Kommer ni ihåg den där leken där flera människor står på led och den första viskar något i örat till nästa, som sedan viskar vidare till nästa osv. Resultatet av det som från första personen viskade blir ett annat slutresultat från sista personen i ledet. Jag får en obehaglig
 • Den lilla människan Anna, 27 okt, ”Text, på text, på text…” - ”Text, på text, på text…” Efter att ha läst webbredaktörens brev igår,surfat omkring och läst artiklar, rättsfall och debatter ang va-frågor och omliggande ämnen så kokar jag nu av ilska. Skulle inte förvåna mig om det ryker ur mina öron. Ingen logik finns längre, handlingar och agerande går på tvärs
 • Den lilla människan Anna, 29 okt, ”Jag är en skeptiker” - ”Jag är en skeptiker” En del människor propagerar för att människoavföring kan läggas ut på odlad mark efter någon processbehandling med urea. Med respekt för dom som hävdar det vill jag bara framföra att jag är ytterst skeptiskt till att lägga ut människoavföring på odlad mark även med denna behandling.
 • Den lilla människan Anna, 29 okt, ”Hur ska det gå till?” - ”Hur ska det gå till?” Om vi nu utgår från ett kretsloppsanpassat system med källsorterad toa och gråvatten till slamavskiljare och infiltration. Då måste jag fortfarande betala för slamtömning till mobil processanläggning vid åker eller? Hur mycket kommer jag då få betala för slamtömningen? Beror det då på hur långt
 • Den lilla människan Anna, 29 okt, ”Hallå, det är dags att väckarklockan ringer angående äganderätt och egendomsskydd!” - ”Hallå, det är dags att väckarklockan ringer angående äganderätt och egendomsskydd!” Det finns en mycket intressant debattartikel att läsa som heter ”Gatukostnadsansvar för enskilda- ett otillåtet ingrepp i egendomskyddet” skrivet av Sebastian Scheiman och Viktoria Hybbinette. Jag skulle så gärna vilja få veta varför det är så tyst från makthavare
 • Den lilla människan Anna, 2019-10-26, ”Hallå där ute, hör ni mig?”.. - ”Hallå där ute, hör ni mig?”.. Jag riktar min stora megafon ut i cyberspace med förhoppning att någon ur advokatsamfundet hör mig… Hallå därute, hör ni mig! Jag vädjar, bönar och ber att någon av er ska reagera och syna/agera på vad som händer med det privata ägandet gällande VA-frågor.
 • Den lilla människan Anna, 2019-10-26, ”Vem slog undan fötterna på den lilla människan Anna?” - ”Vem slog undan fötterna på den lilla människan Anna?” Ja nu trodde ni att ni skulle få ett svar på rubriken eller något påstående. Det får ni inte. För er som har makt vill jag bara säja att ni vet redan svaret. Be mig aldrig mer om eran röst i
 • Den lilla människan Anna, 20 okt, ”Sorgen förtär mig…” - ”Sorgen förtär mig…” 10.41. Det står så på mobilens skärm. Det är söndag och jag orkar inte gå upp. Tröttheten är förlamande. Jag förstår inte hur jag ska orka att jobba så hårt som jag tvingas till och samtidigt orka ifrågasätta tvångsåtgärderna av avloppsbrunnen. Mina tankar surrar kring hur rättslös
 • Den lilla människan Anna, 19 okt, ”Politiker är också människor…” - ”Politiker är också människor…” Jag ligger i sängen och grubblar på livet. Varför ligger du där, det är nyttigare att vara fysiskt och socialt aktiv, tänker kanske någon som läser det här. Jo då ska jag tala om att varje dag under veckan går jag mellan 17000-25000 steg, jag jobbar
 • Den lilla människan Anna, 15 okt, ”Samhället sa till mig…” en liten historia om hur det kan gå: - ”Samhället sa till mig…” En liten historia om hur det kan gå: Samhället sa till mig att res mer kollektivt för miljöns skull. Jag skippade körtkort och bil för jag kunde både ta mig till/från jobb utan bil, gå/cykla för att handla/återvinna, och lägga till några extra kronor för hemkörning
 • Den lilla människan Anna, 13 okt, ”På byrån i hallen, del 2” - ”På byrån i hallen, del 2” (Länk till Del1.) (Nedan står om 60% hyreshöjning- inte alls otroligt, se länk till artikel om byte av kök och stambyten) Den ljusgrå villan i det lilla samhället är nu såld av mannen och hans familj för de klarade inte de kommande kostnaderna för
 • Den lilla människan Anna, 11 okt, ”Förbereder man sig eller inte?”: Frågor och svar - ”Förbereder man sig eller inte?” Förbereder kommuner sig för kommande klimatförändringar eller inte när det gäller VA? Inte vad jag vet i praktiken. Det är mycket retorik att man måste förbereda sig men min erfarenhet hittills är att det är främst för att få gehör för sina planer på överföringsledningar
 • Regeringen trycker på startknapp för utredning om äganderätten - Regeringen trycker på startknapp för utredning om äganderätten På torsdagen beslutade regeringen att tillsätta en utredning för stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen. LRF Skogsägarna välkomnar utredningen och ser fram emot förslag som stärker äganderätten och ger ökad rättssäkerhet för skogsägare…. __________________________________________________________________________ Kommentar Dags att trycka på startknappen
 • Den lilla människan Anna, 8 okt, ”Vem kommunicerar ut nya råd,regler och lagar?” - ”Vem kommunicerar ut nya råd,regler och lagar?” Något som är jävligt ( ursäkta) märkligt är att jag läser om att som husägare skall man tydligen ha koll på alla nya regler och lagar själv gällande husägandet. I VA-frågor läser man om detta ansvar man själv har och att det ”sedan
 • Den lilla människan Anna, 8 okt, ”På byrån i hallen” - ”På byrån i hallen” (Länk till del 2) En framtida möjlig scenario som kanske någon redan har; Förardörren öppnas och ut ur bilen kliver en man, sträcker på sig och tittar på sitt hus. Han öppnar dörren till baksätet och plockar ut sin väska, drämer igen dörren och går uppför
 • Den lilla människan Anna, 6 okt , ”Den molande frågan” - ”Den molande frågan” Det påstås att en avloppsanläggning håller drygt 20år. Så om jag bor ensam i fastigheten eller om vi är 5 påverkar alltså då inte livslängden? Inte heller verkar det då ha någon betydelse för man utgår från att marklagren mättas efter hand (av tid då, inte belastning?)vad
 • Den lilla människan Anna, 7 okt, ”Gläntan i skogen” - ”Gläntan i skogen” Gläntan i skogen är förstörd. Den finns inte kvar. Någon tog ner all skog omkring den och gjorde ett kalhygge. Vildsvinen har bökat sönder den vackra mossan och slitit sönder mycelet gång, på gång, på gång. De vackra myrstackarna som låg i gläntans ytterkanter är borta med
 • Den lilla människan Anna, 4 okt, ”De hårda miljömålens effekter” - ”De hårda miljömålens effekter” De hårda miljömålen för grundläggande behov krossar människor. Det är allt jag tänker denna fredagskväll. Punkt. Med vänlig hälsning Den lilla människan Anna
 • Den lilla människan Anna, 4 okt, ”Jämförelser” - ”Jämförelser” Enligt en rapportering från svt 2013 har KTH räknat ut att eftersatt underhåll av VA (som här bedöms kan göra folk sjuka) i hela landet kostar (då 2013) 25 miljarder att komma ikapp. Höghastighetsjärnvägens kostnad har enligt en uppskattning i expressens artikel (2:a okt 2019)en beräknad kostnad på 200
 • Den lilla människan Anna, 4 okt, ”Nej, det handlar inte bara om extrema fall” - ”Nej, det handlar inte bara om extrema fall” Alltså, ju fler artiklar och dylikt jag tar del av, ju mer uppenbart är det att det här som hävdas att det är i extrema fall som människor inte klarar av kostnader för tvångsåtgärder/anslutningarär i mina ögon ett mycket märkligt påstående. Kostnaderna
 • Den lilla människan Anna, 3 okt, ”En medmänniskas tårar” - ”En medmänniskas tårar” Mitt kylskåp var lite tomt idag så jag tog och traskade iväg till affären. Efter ha rasslat ner allt och betalat för mig så började jag vandringen hemåt. Där möter jag en bekant och vi stannar upp och pratar lite. Människan framför mig börjar prata om hur
 • Den lilla människan Anna, 30 sept, ”En grotesk verklighet” - ”En grotesk verklighet” På nationellt plan verkar alla partier vilja värna pensionärer. Det kanske typ kan ge något tresiffrigt belopp i månaden i plånboken eller så…typ… Ute i verkligheten tvingas pensionärerna till tvångsanslutning för sexsiffriga belopp… En grotesk verklighet…
 • Den lilla människan Anna, 30 sept, ”En repetition: Innan jag tvingas åtgärda..” - ”En repetition: Innan jag tvingas åtgärda..” Om jag tvingas åtgärda mitt avlopp så tycker jag att det är rimligt att jag som konsument får redovisat klimatutsläpp och livscykelanalys för varje tekniklösning så jag kan väga in det också. Hur redovisas det till mig som konsument idag? Man påtvingar mig åtgärder
 • Den lilla människan Anna, 20 sept, ”Tomma ställen i lexikonet” - ”Tomma ställen i lexikonet” Jag bläddrar i mitt vatten och avloppslexikon och hittar tomma ställen. Orden som saknas är: Proportionalitet Balans Avvägning Klimat Kretslopp Rimlighet Markretention Kostnadseffektivitet Livscykelanalys Cirkulär hållbarhet Cirkulär ekonomi Ekologi Miljö Socioekonomi Konsumentgaranti Rättssäkerhet Tvärvetenskap Objektivitet Saklighet Endel ord finns inte i lexikonet men ändå kopplat till
 • Den lilla människan Anna, 29 sept, ”Det känns väldigt konstigt” - ”Det känns väldigt konstigt” Jag nåddes nu av nyheterna på teve att man vill skriva av studieskulder för den som flyttar till landsbygd. Jo det är väl bra tänker jag men var ska de bo? Många delar av landsbygden dras ju med bostadsproblem också? Och det känns ganska konstigt att
 • Den lilla människan Anna, 25 sept, ”Varför ska jag?..” - ”Varför ska jag?..” Jag sitter i stan och väntar på bussen hem. Jag känner mig som ett ras för livet känns väldigt avlägset, jag är en skugga av det jag som tidigare fanns. Att makten kan slå undan fötterna på en enskild individ på detta sätt med att driva mig
 • Den lilla människan Anna, 12 sept, ”Som maskar i jorden slingrar de sig” - ”Som maskar i jorden slingrar de sig” En daggmask är en underbar, fantastisk liten varelse som finns där för att bearbeta jorden så att den dräneras och blir porös och luftig till vattnet och växternas stora glädje. För att inte tala om vilket underverk de gör för microprocesserna och kemin
 • Den lilla människan Anna, 11 sept, ”Hur många i landet?” - ”Hur många i landet?” Jag är tungsint och överlycklig på samma gång. Det är otroligt jobbigt att befinna sig i det tillståndet och det känns som om min kropp innehåller flera säckar bly och själen vacklar mellan glädjerus och djup förtvivlan. Varför mår jag såhär? Jo jag läser om en
 • Den lilla människan Anna, 8 sept, ”Jag har en sak att säja”… - ”Jag har en sak att säja”… Nu är jag igång igen. Jag läser och läser. Angående VA-frågor: Det verkar vara något fel här. Ofta så skrivs det att det är fattigpensionärer som drabbas hårdast i va-frågor och de som köpt sina hus/stugor på t ex 70-80talet. Jo, tänker jag, de
 • Den lilla människan Anna, 3 sept, ”Lite frågor” - ”Lite frågor” Vem bestämmer om vite ska utdelas vid utsläpp av VA när utsläppsförbud finns? Vem bestämmer summan? Hur bestäms/beräknas den? Är den lika/olika i landet? Om olika över landet, varför det i så fall? Om man inte betalar, vad händer då? Om man betalar och fortsätter släppa ut vad
 • Den lilla människan Anna, 2 sept, ”Mitt köksbord är min grubbleriverkstad”… - ”Mitt köksbord är min grubbleriverkstad”… Jag borde gå och lägga mig nu men jag sitter här vid mitt köksbord och är uppgiven och har väl inte så mycket framtidstro längre. Varje dag för mig är en kamp ute i det sociala samhället. Jag tycker inte jag har upplevt värre tider
 • Den lilla människan Anna, 30 aug. ”Fasaden”… - ”Fasaden”… En liten fiktion med ett grundbudskap som var och en får fundera ut hur det kan kopplas till VA-frågor. Natten hade gjort sitt intrång i den lilla staden. Stjärnorna gick att betrakta klart och tydligt, de hängde där var och en som på en vernissage av en mästerlig konstnär.
 • Den lilla människan Anna, 28 aug 2019, ”Jag tänker och reflekterar”… - ”Jag tänker och reflekterar”… En liten reflektion från en liten människa: Jag läser om Svenskt Vattens åsikter angående att EU-kommissionen vill (har?) stämt Sverige för brott mot avloppsdirektivet. Hör kan man läsa att svensk miljölagstiftning sätter miljönytta och relevans främst och att man anser att EU-kommissionens agerande är byråkratiskt, formellt
 • Den lilla människan Anna, 25 aug, ”En söndagsmorgon i augusti” - ”En söndagsmorgon i augusti” Jag sitter i mitt kök och dricker en kopp kaffe. Utanför fönstret står ett rådjur och krafsar med sin klöv i marken. Jag kan inte heller denna morgon släppa avloppsproblematiken så jag söker runt i syfte att få kunskap och bredda mina infallsvinklar mm. Om obligatotorisk
 • Den lilla människan Anna, 22 aug, ”Kvällens läge”… - ”Kvällens läge”… Jag är äntligen hemma efter en lång dag. Jag är trött och känslig för tankarna går bara till hur jag ska klara va-situationen, jag är helt utmattad. Tårarna rinner och jag ser knappt. Tycker någon att det är trams eller larv så tyck bäst ni vill. Såhär är
 • Den lilla människan Anna, 24 aug, ”Sista tankarna innan jag släcker min lampa” - ”Sista tankarna innan jag släcker min lampa” Ikväll har jag nåtts via medier om pressträff ang Preem. Jag orkar inte citera ordagrannt men orden som används är att man måste ”vända på varje sten” i klimatarbetet. Min tanke innan jag släcker min lampa och ska sova blir då: Jag hoppas
 • Den lilla människan Anna, 16 maj, ” Fredagsmys”…. - ”Fredagsmys”… Fredagsmyyyyssss… Näe… Inte här… Här plågas man i sinnet av hur man ska kunna behålla sitt hem. Här plågas man av magsmärtor pga hur ett ”modernt” samhälle som Sverige gör mot delar av sin befolkning i VA-frågor. Här grubblar man på hur ett demokratiskt land som Sverige kan driva
 • Den lilla människan Anna, 13 aug, - ”Morgonens utsikt”… Varje morgon går jag upp klockan fem. En snabb dusch, en frukost i förbifarten och sen iväg. På bussen ser jag landskapet genom fönstret. För varje år som går blir synen dystrare och dystrare. Kalhyggen och ovårdade skogar som ser ut som man skulle behöva djungelverktyg för att
 • Den lilla människan Anna, 10 aug, ”Den som är satt i miljöskuld är inte fri”… - ”Den som är satt i miljöskuld är inte fri”… Tankar som även är kopplade till VA-frågorna genom dess påverkan av klimat/miljö. Någon har yttrat orden i rubriken. De provocerar mig och får mig att bli förbannad. Jag har lust att skrika rätt ut! Den lilla människans miljöskuld kan sitta fast
 • Den lilla människan Anna, 10 aug, ”Hur då?”… - ”Hur då?”… Jag är tillbaka i tanken på hur det här att det finns förslag på att kommuner/stat ska vid tvångsförvärv av mark slippa betala någon ersättning alls istället för dagens 125% av marknadsvärdet. Jag kan uppfatta saker fel eftersom jag är lekman men funderingarna går att vid vilka tvångsinlösen
 • Den lilla människan Anna, 2019-08-09, ”Det känns extremt märkligt”… - ”Det känns extremt märkligt”… Jag har kommit hem från en arbetsdag, varit borta runt 11 timmar och borde vara glad för att det är fredag och ledig helg framför mig. Det är jag inte. Jag är trött och har slitit hårt, grubblar på hur en så stark tro på beslutfattare
 • Den lilla människan Anna, ”En stilla tanke”… - ”En stilla tanke”… (som reaktion på va-i-tiden mail) Vilken medborgare i detta avlånga land kommer att överhuvudtaget tro på begreppen dialog och samråd/samverkan när grävskopor sätts i backen och överklaganden inte ens är färdigbehandlade??? Ur hjärta Ur sinne Med rak rygg ”Den lilla människan Anna”
 • Den lilla människan Anna, 4 aug. ”Reaktion”… - ”Reaktion”… (på va-i-tiden mail) Jag får inte påbörja avloppsarbete innan tillstånd givits men kommuner får påbörja arbete fast överklaganden finns som inte behandlats??? Kan detta vara riktigt enligt lag? Ja jag vet inte. Men är det lagligt så är det en lag som bör ändras i demokratins namn. Ur hjärta
 • Den lilla människan Anna, 4 aug. ”Det gröna slottet”… - ”Det gröna slottet”… På långt håll såg det skimrande vackert ut, slottet som stog där med böljande blå vallgrav omkring sig. De inneboende i slottet var så stolta över den gnistrande smaragdgröna fasaden, dess uppbyggnad av sten och tegel. Utanför slottet, djupt inne i skogen, bodde folket som byggt denna,
 • Den lilla människan Anna, 31 juli. ”23.39”… (Beslutsfattares ord stämmer inte med min verklighet eller klimat/miljötänk.) - ”23.39”… Tick tack, tick tack… Jo jag har en sån där gammal klocka som brukar vagga mig in i sömn. Ikväll kan jag inte komma till ro, den blir istället ett irritationmoment. Ligger i sängen och funderar på om jag ska slänga ut den genom fönstret… Njaa, det får nog
 • Den lilla människan Anna, 1 aug. ”Jag skriver och suddar, skriver och suddar”… - ”Jag skriver och suddar, skriver och suddar”… Det är så svårt att hitta orden för att beskriva vad jag känner och mår just nu. Ett slags tomhet i mitt inre har infunnit sig. Nu suddade jag igen… Tomheten är gränslös och jag saknar och letar febrilt efter något att klamra
 • Den lilla människan Anna, 30 juli, ”Förordning om vattenverksamheter”… - ”Förordning om vattenverksamheter”… Jag försöker lära mer. Enligt denna förordning paragraf 34 så ska en ny nationell plan för moderna miljövillkor tas fram av Hav och vattenmyndigheten, Statens energimyndighet och Affärsverket Svenska kraftnät. Denna ska lämnas till regeringen senast den 1 oktober 2019. Då undrar jag som liten människa på
 • SR P1 Klotet/ Den orättvisa omställningen - Kommentar på nedanstående av den lilla människan Anna: Klimat och miljö går hand i hand. VA-frågorna kopplas till båda därmed och även till socioekonomin. Klimatorättvisan gäller även miljö/vattenfrågor. ”Härifrån till evigheten” återigen aktuellt text. ____________________________________________________ Den orättvisa omställningen ons 20 feb kl 14.04 Ökade klyftor mellan fattig och rik och
 • Den lilla människan Anna, 24 juli, ”Mitt liv är förstört”… - ”Mitt liv är förstört”… Jag sitter ute och dricker en kopp kaffe. Jag ser hur mitt hus och hem förfaller mer och mer pga av att jag tappat inspiration, glädje,livsgnista och framtidstro. Jag vet liksom inte hur jag ska få rätsida på mig själv. Som jag känner det är det
 • Den lilla människan Anna, 21 juli, ”En liten oavslutad tanke”… - ”En liten oavslutad tanke”… Jag sitter och vilar efter lite städning i mitt hem. Tankarna går till alla dessa rör vi lägger i alla former av vattensystem. Jag tänker ljudets påverkan på djurlivet i vattnet. Efter ha skummat lite ytligt i ämnet så verkar det som om att den mänskliga
 • Den lilla människan Anna, 21 juli, ”En annan syn på att man flyttar”… - ”En annan syn på att man flyttar”… Det verkar som endel endast verkar tro att äldre flyttar från sina hus/hem/stugor för att orken inte längre räcker till pga naturligt åldrande eller sjukdom. Så kan det vara och är helt naturligt. Men… En fråga är också hur många som har brutits
 • Den lilla människan Anna, 19 juli, ”Jag behöver ingen klapp på huvudet av makten”… - ”Jag behöver ingen klapp på huvudet av makten”… Ibland är jag så hemskt trött på att om en dialog eller diskussion/debatt med politiker/tjänstemän/andra människor uppstår om va-frågor så händer så gott som alltid något av följande: /Man pratar runt ämnet och verkar lägga tillrätta orden för att bemöta mig med
 • Den lilla människan Anna, 2 juli, ”På vems bekostnad”… - ”På vems bekostnad”… Kommunalt VA far fram som en bulldozer genom Sverige och krossar allt motstånd. Det är intressant att studera olika svar från politiker och handlingsplaner/åtgärdsplaner runt om i landet. Bekräftar mina tankar. Helhetsbild lyser med sin frånvaro. Belysningen av va-frågor kring behov av åtgärder i insändare i lokalpress
 • Den lilla människan Anna, 15 juli, ”En rimlig reaktion”… - ”En rimlig reaktion”… (Som svar på ett radioinslag från SR P4 Stockholm/ Notan för kommunens krav på VA-lösning: 2,4 miljoner) 2,4 miljoner. 3 hushåll. Uträtta behov, sköta hygien och diska/tvätta. Det tycker ”någon” är rimligt. Hur står det till i Sverige tänker lilla människan Anna, tar en klunk kaffe och skäms
 • Den lilla människan Anna, 10 juli, ”Har inget att skriva”… - ”Har inget att skriva”… Det känns som om mina ord har tagit slut. Hur ska jag uttrycka min stora sorg för vad många människor just nu går igenom som FÄ-ägare. Att läsa om alla dessa människoöden ger mig ibland låsningar i skrivandet. Sorgen väller över mig att vi tycks inte
 • Lösenordsskyddad: Brevväxling om Annas brev om frågan om varför byte av avlopp, vägkostnader, Hitlers Lebensraum och Slavernas kamp - Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.
 • Den lilla människan Anna, 8 juli, ”Jag ser det på växter och djur”… - ”Jag ser det på växter och djur”… I hela mitt liv har djur och natur fyllt mitt liv mer eller mindre och på olika sätt. Förr fanns omkring mig vackra skogar med blandade träslag, mossar, svamp och djurliv. Idag finns på många platser bara kalhyggen eller oframkomliga skogar efter stormar
 • Den lilla människan Anna, 7 juli. ”Politiker glömmer”…, ”De unga”… - ”Politiker glömmer”… Tankar kopplade till va-frågor. På landsbygden bor fler än lantbrukare och företagare. På landsbygden bor också icke akademiskt utbildade inom andra yrken. Jag anser att politikerna glömmer bort/inte bryr sig att gruppen icke akademiskt utbildade, med alltså förmodligen lägre löner finns/vill till landsbygd. Frågan är om makten vill
 • Den lilla människan Anna, 6 juli: ”Hur står det till?… - ”Hur står det till?… Mina tankar går idag till landets alla anställda som jobbar med samhällsplanering, klimat/miljö och VA. Jag undrar hur dom har det? Jag hoppas att deras arbetssituation/miljö/utbilning/vidareutbilning ser exemplarisk ut så att jag och alla andra kan/får/har fått förlita oss på att vi en riktig och korrekt
 • Den lilla människan Anna, 4 juli, ”Skratt eller gråt”… - ”Skratt eller gråt”… Jag brukar lyssna på alla partier som håller tal i Almedalen eller sommartal för jag brukar tycka det är jätteviktigt att få olika perspektiv och vara samhällsintresserad. I år följer jag det inte kan jag säja. Besvikelsen är för stor. Läser dock lite texter om uttalanden. Får
 • Den lilla människan Anna, 1 juli, ”Som en målning” -Skriet. - ”Som en målning” Skriet. Den målningen av Munch kan de flesta av oss se framför sig tror jag. Samma inneboende rädsla som målningen visar kan jag känna inombords för min egen situation, när jag läser om vad stad/landsbygdsbefolkning privatägare råkar ut för ang va-frågor och exploateringsfrågor och vidriga faktureringar från
 • Den lilla människan Anna, 30 juni: ”Helt plötsligt slår det mig”…; ”Just det”… - ”Helt plötsligt slår det mig”… Det jag skriver är som ett tal från svunnen tid. Jag sitter år 2019 och försvarar/kämpar för den lilla människan rättigheter till vatten och avlopp till rimliga priser men även rätten att inte fråntas sitt ägande/bostad. Makten/beslutsfattare har lyckats skapa en tillbakavriden och snedvriden utveckling
 • Den lilla människan Anna, 29 juni: Bekvämlighetens lovsång; Hur gör jag nu? - ”Bekvämlighetens lovsång”.. Frågan kring vatten/avlopp ska inte avgöras av bekvämlighetens lovsång. Den aspekten är bara en bonus. Kommande framtid är klimatförändringar och dess konsekvenser borde ingen kunna blunda för idag. En av konsekvenserna lär bli tillgång till färskvatten. Lägg till värmeböljor och folkförflyttningar norröver pga bl a hettan och bind
 • Den lilla människan Anna, 28 juni: Att vakna- Hur skall jag göra, vad skall jag göra, hur skall jag göra, vad skall jag göra…… - ”Att vakna… Ett brummande väckte mig. In genom det öppna fönstret seglar en bålgeting stor som ett flygplan och med ljud som får mig att kasta mig ur sängen. Getingen far omkring i rummet och jag står i dörröppningen beredd att dra mitt svärd, dvs dra till med dörren. Den
 • Den lilla människan Anna, 27 juni: Respektösheten; Övergördning. - ”Respektlösheten”… Känslan blir ibland att i bostadskrisens (finns den förresten?) Sverige så är det tydligen många som förväntar sig att äldre och ensamstående ska flytta på sig från sina hus/sommarstugor för att skapa tillgänglighet för andra grupper. Jag vet att diskussionen kan gå så för jag hör det i mitt
 • Den lilla människan Anna, 26 juni: Framtiden; Valet- något skaver - ”Framtiden”… Funderingar på hur det här blir om det får fortsätta… Jag ser inget annat i framtiden än att det bara kommer vara människor med höga löner/kapital som kommer kunna bo i hus på landsbygd, permanentboende eller sommarhus. Vi som redan bor här, endel i hela livet, kommer att tvingas
 • Den lilla människan Anna, 25 juni: Jag blir så irriterad; Återigen - ”Jag blir så irriterad”… Nu har jag lyssnat igenom program på Sveriges radio; Klotet, 2 olika avsnitt; ”När vattnet tar slut” ”Risk för slamberg i Sverige”. Från 2018. Irritationen består av flera olika delar: -Varför verkar samhället samverka med lantbruk/företag om lösningar och testar men inte med fastighetsägare på samma
 • Den lilla människan Anna, 24 juni, Midsommar- Jag har hoppat över den här helgen jag älskat så mycket.; - ”Midsommar”… Jag har hoppat över den här helgen jag älskat så mycket. Hur ska jag hitta glädje att fira när jag är utslagen av tanken av att förlora allt som har något värde i mitt liv? Finns ingen glädje att plocka fram när 30 års byggande av mitt liv helt
 • Den lilla människa Anna, 20 juni: Bakåt går tiden (om klimat/miljö/vatten); ”Jag lyckades”… - ”Bakåt går tiden”… (om klimat/miljö/vatten) Lider så förbannat av tanken, rätten till svordomar är min i en tid som denna, frustrationen av att bara stå på sidan av och betrakta, bakåt går tiden, en framtidsvision, som av begär och svaghet för stora applåder, tappat fästet för komplexiteten i utförandet, bråttom,
 • Den lilla människan Anna, 17 juni, Som ett skadeskjutet djur. - ”Som ett skadat djur”… De flesta djur drar sig undan när de blir skadade. Jag gör som dom. Jag har fått ett stort, öppet inre mentalt sår som står och gapar vidöppet pga tilltron till det jag hela livet trott på, dvs sund demokrati, verkar försvinna ut genom fönstret och
 • Den lilla människan Anna, 17 juni, ”Bensin å bensin”… ”Men va-frågorna då?” - ”Bensin å bensin”… Upprop och protester om bensinpriset hörs nu lite här och var. Partier och fack uttalar sig i traditionell media. Det är bra. Men va-frågorna då? Folk som får sälja sina hus och stugor. Får sina liv förstörda. Var är uttalanden kring detta av partier och fack? Ja
 • Den lilla människan Anna, 16 juni. ”What!?”…. - ”What!?!”… Va-frågan i ett sammansatt perspektiv: Den enskildes frihet sa det första partiet till det andra partiet. Miljö och klimat sa det andra partiet till det tredje partiet. Värna småföretagandet sa det tredja partiet till det fjärde partiet. Slå vakt om de gamla sa det fjärde partiet till det femte
 • Den lilla människan Anna, 15 juni, Livscykelanalys, Människor i drivor - ”Livscykelanalys”… Ikväll är jag sur som ättika… Bakgrund: Jag utpekas som miljöbov i och med påståendet om att min nuvarande avloppsanläggning inte renar tillräckligt. Jag tycker att kommer man med ett sådant påstående så vill jag ha faktiska mätvärden av den som påstår dylikt och även från ett par oberoende
 • Den lilla människan Anna, 13,14 juni, ”Beslutsfattare, endast ni kan svara”… - ”Beslutsfattare, endast ni kan svara”… Jag vill ha svar på några frågor. Om jag bygger ny avloppsanläggning, av vem/hur garanteras jag att inte tvingas byta igen om makten får för sig något annat, som att byta avloppssystem i det stora samhällsperspektivet eller att man återigen finner fel på det man
 • Den lilla människan Anna, 14 juni. Jaha….????..Suck - ”Jaha”… Läser lite. Infiltrationsbäddars reningsförmåga kan avta med tiden och marklagren kan mättas. Äldre infiltrationsbäddar kan tydligen förr ha byggts med för liten yta. Luftrör måste finnas. Vite vid fortsatt utsläpp. Sist var jag med när slamtömning gjordes. Nivån innan man började nådde inte utsläppsrör till infiltrationsbädd. 1 person i
 • Den lilla människan Anna, 12 juni. Var är kvinnorna? Höj rösten, hjälp till. //Likt en svärm med getingar - ”Var är kvinnorna?”… Jag läser om va-problemen och hur människorna drabbas hårt. Men var är kvinnorna i debatten? Ni kvinnor som drabbas höj era röster för jösse namn och hjälp till. Det är era liv det handlar om. Jag försöker, såhär, på mitt sätt. ”Den lilla människan Anna” _________________________________________________________________________________ ”Likt
 • Den lilla människan Anna, 8 juni - ”Jag sitter fången i mitt eget hem”… Det rasslar utanför mitt fängelse. Ljudet av maktens nyckelknippa hörs högt och tydligt. Jag brukar tassa omkring för att inte trampa på fångvaktarens ömma tå. När kakofonin av det enorma metallrasslet försvinner bort drar jag flera djupa andetag och kämpar med att kontrollera
 • Den lilla människan Anna, 6 juni - ”Sveriges nationaldag”… I hela mitt liv har jag varit stolt över mitt land. Det är jag inte längre. Många saker är visserligen mycket bra men de börjar tunnas ut på den fronten. Fira ni alla som tycker det känns bra. Själv har jag inte kommit ur sängen än för jag
 • Den lilla människan Anna, 5 juni - ”Oförståendet ger mig grav ångest”… Ytterligare en dag har gått och jag kämpar på i min vardag. Oförståendet, den juridiska problematiken och maktlösheten i avloppsfrågorna gör mig frustrerad och ger mig enorm ångest. Kroppen reagerar med huvudvärk och magsmärtor. Lika polariserad som man anser debatten är, lika polariserad är mina
 • Den lilla människan Anna, 4 juni - ”Det vore så skönt”… Jag har grubblat mycket. Jag kan väl tycka att det inte bara är genom hat/hot som man riskerar urholka demokratin. Obs, detta är ingen text som försvarar hat/hot! Risken för det finns också när makt och folk hamnar för långt ifrån varandra både i praktiken och
 • Den lilla människan Anna, 3 juni - ”Jag förstår ilskan”… Jag kan förstå alla därute som är arga/vreda men snälla ni, inget hat och hot, jag ber er. Jag vill bara att beslutsfattare förstår hur t ex jag mår i min situation. Att vi tillsammans måste göra/hitta på något annat sätt för att lösa frågorna. Sätt stopp,
 • Den lilla människan Anna, 2 juni - ”Nu läser jag i var och varannan tidning”… Jag hoppas att riksdagsledamöter tar sig lite tid och slår på nätet om avlopp och tvångsanslutningar och läser dagspressen i frågorna. Ta in alla dessa öden och försöka förstå vad era beslut orsakar. Blås av! Det måste finnas andra sätt att hantera
 • Den lilla människan Anna, 1 juni - ”Är så trött på allt…” Jag vill bara få lugn och ro. Idag är jag så trött på allt. Att det ska vara så svårt att vilja göra rätt. Känns inte som jag har en chans. Jag sitter i en rävsax, hur jag än gör blir det inte bra. Tårarna
 • Den lilla människan Anna, 31 maj - ”Jaha..nu grubblar jag igen”… Jiippii tänkte jag. Introtexten på va-guiden ser jättevälkomnande ut! Va-guiden verkar ha mycket att läsa som kanske gör allt lite lättare! Glädje byts till ilska! Här låses information och kunskap för ”den lilla människan Anna”. Ändå är det jag som ska tvingas välja! Nej här får
 • Den lilla människan Anna, 30 maj - ”Inte bara själen och psykisk ohälsa”… Stressbelastning utan återhämtning ger fysiska följdsjukdomar. En gång till: Stressbelastning utan återhämtning ger fysiska följdsjukdomar. Jag skulle kunna dra väldigt mycket kring det här men det skulle kräva sååå lååång text. Så det räcker med sammanfattningen. Då till mina tankar: Hur kan det komma
 • Den lilla människan Anna, 30 maj - Nu söker jag fakta och information igen… Det är ju fullständig kaos i frågan! Och jag kommer ju tvingas till åtgärder! Och jag tvingas välja metod själv! Nu läser jag en artikel från gp om minireningsverk från 2009. De flesta minireningsverk håller inte måttet enligt länstyrelsens koll. Utifrån Naturvårdsverkets krav.
 • Den lilla människan Anna, 28 maj - Om själen inte mår bra tar kroppen stryk Om själen inte mår bra tar kroppen stryk. Så är det, det vet vi idag. Det hugger till i ryggen ibland. Oro ger stress som låser muskulatur. Stressen påverkar placken i blodbanorna. Så är det. Jag jobbar. 8 timmar per dag. Arbetsmoral
 • Den lilla människan Anna - ” En fiktiv berättelse som kan vara sann, del 2″… (Länk till ” En fiktiv berättelse som kan vara sann, del 1″.) Ljudet går genom väggarna i huset. Klas sitter i sin fåtölj och tankarna löper till tiden innan de köpte huset på landet. Storstaden de kom ifrån hade börjat
 • Den lilla människan Anna, 27 maj - ”Tvångsanslutning på TV” Jag har hittat ett nytt användningsområde för ordet tvångsanslutning som är bättre. Låt oss skapa ett nytt tv-program som heter ”Tvångsanslutning”. Här möts David och Goliat öga mot öga i tvångsansluten kommunikation, direktsändning inför publik. I ena ringhörnan Goliat som för fram sina bevingade ord och i
 • Den lilla människan Anna, 25 maj - ”Så absurd är orden kontra verkligheten”… Medmänsklighet. Välfärd. Social välfärd. Trygghet. Samhällskontrakt. Måna om människan. Rättigheter som arbetare. Sjukvård. Demokrati. Rättigheter. osv osv… Alla dessa ord hör jag från alla politiska håll. Själv sitter jag här i soffan efter 30 års hårt slit, kommer förmodligen få sälja mitt hem som
 • Den lilla människan Anna, 23 maj - Jag är på väg mot bussen.. Häromdagen skulle jag till jobbet… Jag traskade mycket tidigt och mycket trött pga min nuvarande livssituation mot busshållsplatsen. Plötligt brister det. Jag blir stående i diket och brister i gråt. Det händer ibland. Även när jag skriver. Det gör så jävla ont. Men envis
 • Den lilla människan Anna, 21 maj - Vänta nu här… En godkänd anläggning som man idag påstår är för gammal och bla bla bla. Att forskning vet annat idag bla bla bla.. Jag ska alltså betala för något jag redan har betalat för pga någon annan gjort/räknat fel. Och garantier utgångna. Okey..intressant princip… Sätt in det i
 • Den lilla människan Anna, 20 maj - ”Nu är helgen snart över”.. 18.47 är klockan denna söndagskväll. Helgen är straxt över. Ingenting gör jag. Igår kom jag inte upp ur sängen mer än för att äta lite och så. Så skrev jag lite. Enda sättet att försöka tränga bort tankarna på avloppsproblematiken och rädslan för att förlora
 • ”Den lilla människan Anna”, 19 maj - Puuuuhhh… Vad har Sverige försatt mig i för situation?/ Jag har datum för utsläppsförbud. Kommunen accepterar några olika avloppssystem. / Jag såg ju forskningen om förbränningen, se föregående brev (anm: 18 maj) / Försöker förstå markretention, lägger ner, jag pallar inte. / Jag läser på VA -guiden Sverige AB. De
 • Den lilla människan Anna, 19 maj, brev 2 - ”Nu är helgen snart över”.. 18.47 är klockan denna söndagskväll. Helgen är straxt över. Ingenting gör jag. Igår kom jag inte upp ur sängen mer än för att äta lite och så. Så skrev jag lite. Enda sättet att försöka tränga bort tankarna på avloppsproblematiken och rädslan för att förlora
 • ”Den lilla människan Anna”, 18 maj - ”Nu går skam på torra land” Mina tankar går till er politiker från vänster till höger. Jag skulle vilja säja er att; Jag gillar inte att ta i för mycket. Jag gillar inte att utsätta någon för hård kritik. Jag kommer aldrig hata för mitt hjärta är låst för såna
 • ”Den lilla människan Anna”, 17 maj, brev 3 - Runt 80%…. Idag vaknade jag sent och det snurrade av trötthet i kropp och själ. Min sömn är katastrofalt dålig. Sover bara 3-4 timmar per natt nu. Orolig. Jag hittade inte mina nycklar. Det börjar märkas på rutiner att jag inte mår bra. Men eftersom jag har ett jobb som
 • ”Den lilla människan Anna”, 17 maj, brev 2 - Tuff tuff sa tåget…del 3 Tåget jag sitter i susar också genom landet Sverige. I loket står lokföraren vars namn är Lansbygd af Stadsbygd. Hans smeknamn är Bondförnuft och han är även arbetsledare. Runt honom står hans kollegor tillika lokförare och bistår honom under resans gång. Ibland tar de över
 • ”Den lilla människan Anna”, 17 maj - Tuff tuff sa tåget..del 2 Det första tåget jag valde att inte åka med susar vidare genom landet Sverige. I loket finns åtta olika lokförare med lite blek hy. De står där och kivas med varandra och hur loket ska manövreras. Alla vill leda och passagerarna vet inget om deras
 • ”Den lilla människan Anna”, 16 maj, brev 2 - Tuff tuff tuff sa tåget… Kliv ombord! Alla ska med! Jag klev på för jag gillade destinationen och jag hade pengar till biljett. Tåget rullade på och jag letade kupe’. Jag hittar en där människor ser ut att ha trevligt! Där vill jag vara med och ha roligt under resans
 • ”Den lilla människan Anna”, 16 maj - ”Härifrån till evigheten” Det är ett avstånd. Ett avstånd utan slut. Det är det avstånd jag känner idag mellan golvet och makten. Det är det avstånd jag känner mellan människors oförmåga att respektera varandras levnadsätt. Det är det avstånd jag känner mellan våra olika verkligheter. Det är det avstånd jag
 • ”Den lilla människan Anna”, 15 maj, brev 3 - Den stora bocken Bruse.. Någon sa något typ att den stora bocken Bruse går före och visar vägen och baxar inte över problemen till den som kommer efter… Alldeles riktigt och jag håller med, det är en mycket viktig lärdom. Men den stora bocken Bruse väntar också in den lilla
 • ”Den lilla människan Anna”, 15 maj, brev2 - Regnvatten… I alla tider har jag samlat regnvatten. Människor har skrattat åt mig. Jag har struntat i dom. Jag har sprungit ut i åskan och satt upp mina tunnor. Regnvatten är en gåva från moder jord till mina växter. Mina växter som jag göder med nässelvatten. Jag gödslar inte min
 • ”Den lilla människan Anna”, 15 maj - Existerar jag? En människa sa till mig häromdagen att jag måste vara en på miljonen. Jag hade precis berättat att jag finns inte på Facebook, Twitter eller Instagram. Idag har jag varit på jobbet. Likt en vandrande zoombie bestulen på min livskraft har jag gjort min insats till samhället. Det
 • ”Den lilla människan Anna”, 13 maj - Jag tror jag ska bli turistguide. Välkommna kära turister till landet Sverige… Jag heter Anna och ska guida er en kort stund. Spänn fast bältena så åker vi. Vi börjar resan med att ta en tur in i den svenska skogen. Njut av naturen, stillheten och tag notis om att
 • ”Den lilla människan Anna”, 13 maj - Klockan är två på eftermiddagen en strålande vacker söndag. Ute lyser solen och jag längtar efter mitt normala jag. Men mitt normala jag, som älskar att vara ute och ser det lilla i livet som världens störst lottovinst, hon är satt på paus. Dörren till mitt hem är låst idag
 • ”Den lilla människan Anna”, 12 maj - KNACK, KNACK,KNACK.. Den lilla människan Anna knackar på politikers dörrar.. Har ni minsta medmänsklighet så öppnar ni den här kategoridörren som heter den lilla människan och läser mina ord. Många av er knackade dörrar inför valet men till mig kom ingen. Var jag inte rätt målgrupp eller hoppade ni över
 • ”Den lilla människan Anna”, 11 maj - ”Jag, Den lilla människan Anna” har vaknat. Jag vaknade av ett surr från insekter i mitt träd utanför mitt fönster. Trädet planterade jag för 20 år sedan. Tydligen har jag sovit ytligt. Jag låg och vände och vred till klockan tre inatt. Tankarna for omkring. Hur mår barnen i familjerna
 • ”Den lilla människan”, 10 maj - Hej igen Anders Jag måste pga hälsoskäl välja i vilka lägen jag kan diskutera dessa frågor. Just nu idag måste jag avstå så jag kan inte ringa dig. Däremot kan jag skriva dig några ord och berätta för dig att vid varje tillfälle min hälsa tillåter försöker jag vara aktiv
 • ”Den lilla människan Anna”. 8 maj - Hej Anders För det första vill jag tacka för allt jobb du och alla andra lägger ner och jag är så tacksam över att få ta del av allt. Jag har dock svårt att förstå allt tekniskt och forskning osv. Jag kan inte bidra med något sådant men jag blir