Magleby/ Brev läget 2019-08-09

2019-08-09

Anders !!!

Det blev fart på åsikterna om Åstorps kommuns projekt. Det tackar jag/ vi för. Här kommer den korta versionen. Vänder mig till Andreas, Carl o Roland bla.

Vi boende på åskanten har jobbat med detta i nästan fyra år. Varit uppe i Förvaltningsdomstolen och vänt. För att hålla nere kostnader för kommun och fastighetsägare har vi boende jobbat för att minireningsverk av den större modellen skulle grävas ner i byarna här. Fyra reningsverk var i planen. Levereras av 4evergreen AB. Renar till 99,9 % med alla parametrar.

Vår grannkommun, Klippan. har fyra sådana verk på gång. Men i Åstorp gick det inte.

Vid Kommunfullmäktige mötet i december ,2018 blev vårt förslag nedröstat av Socialdemokrater, Centerpartister och Sverigedemokrater. Då beslutade KF att avlopp till reningsverket skulle verkställas. Vi befinner oss mitt i inre skyddszonen för vattentäkten. Avlopps ledningen skall läggas ner på 4,5 km rakt genom vattentäktsområdet.

Det är endast avlopp det handlar om. Kostnad ca 200000:- / fastighet. Vattenborror finns på alla fastigheter i byn, med gott friskt vatten. Alla borror på ca 75 meter.

Nu jobbar kommunen enligt LAV, § 6.

LAV § 9 är aldrig utförd.

Kommunen tycker att vi fastighetsägare skall betala pumpbrunnar för LTA-systemet av egen kassa Plus att elkostnaden skall debiteras fastighetsägarna.

Där fick vi hjälp av vårt nätverk. Det fanns en dom i Mark och Miljööverdomstolen, Göteborg från 2017. Beslutat att kommunen skall stå för kostnaderna för dessa pumpbrunnar.

Detta har vi lämnat in skrivelse om. Men kommunen bryr sig inte om MMÖ. Det är LAV som gäller tycker dom.

Vårt svar : Vi ses i Tingsrätten.

Idag kom skyltar upp vid berörd väg om avstängning from måndag, 12 aug. Blir en spännande dag på måndag. Då skall dom börja spränga berg. Vi boende vet. Men det tror inte projektledaren. Några av oss boende skall gå dit med varsin stol och en termos kaffe och titta på eländet. Kanske en ostmacka också i kassen.

Nu börjar vi med helg i lugn o ro.

Enligt uppdrag av 17 fastighetsägare i Magleby

Mvh / Ulf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *