Nybro/ Nära var tredje enskilt avlopp måste bytas ut

10 april 2017

Nära var tredje enskilt avlopp måste bytas ut

NYBRO  Artikeln publicerades 
I år kommer ytterligare 125 fastighetsägare få ett brev med ett beslut om att de måsta byta sitt gamla enskilda avlopp, annars kan de få böter. Det är Hav- och Vattenmyndigheten som kräver åtgärder på undermåliga avlopp.

Efter tre år har kommunen inventerat alla enskilda avlopp. Hårdare krav på rening gör att nära en tredjedel behöver bytas ut. Många har redan gjort det, men nu ökar kommunen tempot.

Fler fastighetsägare kommer att få beslut om att de måste byta ut sin gamla avloppsanläggning som inte uppfyller miljökraven.

Miljöinspektörerna började skicka ut föreläggande till dem med äldst och sämst avlopp 2014.

– Vi har tagit 75 om året tidigare, men i år ökar vi takten till 125 om året. Vi såg att det tog för lång tid annars, säger miljöinspektör Anders Ivansson på myndighetsnämnden.

Hittills har 180 fastighetsägare fått ett brev med ett föreläggande om att de måste byta ut sitt gamla enskilda avlopp inom nio månader. Annars riskerar de böter.

– Vi har i första hand riktat in oss på avlopp byggda före 1987. Enkammarbrunnar som släpper avloppet direkt ut i diket, de allra sämsta, säger han.

För den som inte vill byta till ett nytt avlopp finns möjlighet att byta till mulltoa, menar han.

Hur många har fått böta?

– Ingen hittills. De vet att är anläggningen för dålig finns ingen återvändo. Vi har gett dispens för några på grund av ålder eller på grund av ekonomiska skäl, att deras fastighet inte går att belåna mer. Men då måste man visa det, säger Anders Ivansson.

Nybro kommun har i tre år inventerat 2 700 enskilda avlopp, som man hittat på kartor, i arkiv och genom att skicka ut enkäter till fastighetsägare.

Man får räkna bort cirka 400 fastigheter som av olika skäl inte behöver avlopp. Kvar blir 2 300 enskilda avlopp. Av dem behöver cirka 700 åtgärdas, enligt Anders Ivansson.

– Det är många som gjort något redan när de får svaret på enkäten.

Det finns flera olika entreprenörer som byter ut de enskilda avloppen.

– Det finns de som är diplomerade, de kollar vi inte upp efteråt eftersom de har godkänd utbildning att anlägga avlopp. För de som inte är diplomerade gör vi besök och kontrollerar plats och provgrop för att se grundvattennivå och vilket material det är i marken så att det blir rätt anläggning för just den platsen, och slutbesiktning. För det mesta ser det bra ut, annars får entreprenören göra om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *