Askoy/ Smitta utom kontroll i Norge – 2 000 sjuka

Dagbladet.no

Askøy: Samme bakterier i fire av sju prøver

Fire av sju vannprøver tatt forskjellige steder i drikkevannet i Askøy kommune fredag 7. juni viser samme årsak til tarminfeksjonen som har rammet mange innbyggere.

Det er mest sannsynlig at smitten kommer fra det øvre bassenget i Kleppe vannverk, men kommunen kunne tirsdag ettermiddag ikke helt utelukke at smittespredningen har noe med rørsystemet å gjøre.

Prøvene er analysert ved laboratoriet til Eurofins i Moss.

– Prøvene er foreløpig blitt dyrket i tre døgn. De skal dyrkes i enn et døgn, men allerede nå har vi fått vite at det er Campylobachter bakterier i fire av sju prøver. Disse er tatt i Øvre og Nedre Kleppe og på Kleppe skole. De tre andre prøvene får vi mer svar på i morgen, sier Bård Espelid, varaordfører.

Askøy kommune vil opprettholde rådet om å koke vann og oppfordrer folk til å være næye med den hygieniske standarden.

– Vannet er nå blitt bedre, men det gjenstår mye analysearbeid og innsamlig av forskjellige data før vi kan konkludere med noe sikkert i denne saken, sier Espelid.

Campylobachter-bakterier kommer ofte fra tarmsystemet hos dyr.

________________________________________________________________________________

Omni/ VATTENFÖRORENINGARNA I NORGE

34 till sjukhus i misstänkt vattenförgiftning

 34 personer – varav 12 barn – i den norska kommunen Askøy har förts till sjukhus i misstänkt vattenförgiftning. Norska TV2 rapporterar att ingen ska vara allvarligt sjuk i nuläget, men i veckan avled en ettåring med misstänkt vattenförgiftning.

På fredagen varnade kommunen invånarna för att dricka det kommunala vattnet efter att man funnit E.coli-bakterier i vattendrag i området. På en grundskola i Askøy har 70 av barnen blivit sjuka.

Sjukhuset uppger att man hittat campylobacter hos patienterna, en bakterie som kan orsaka diarré och som är mer aggressiv än E-coli. Campylobacterinfektion kan orsakas av orent vatten eller förgiftad mat.

Ettåringens död utreds av polis.

_______________________________________________________________________________________

Ystads allehanda/TT

Epidemin i norska Askøy – som misstänks bero på orent dricksvatten – är ännu inte under kontroll, enligt kommunen.

Omkring 2 000 personer beräknas ha insjuknat.

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, som ligger utanför Bergen på den norska västkusten.

På fredagen meddelades att ett ettårigt barn i kommunen avlidit till följd av en tarminfektion, där man misstänker att det finns en koppling till dricksvattnet.

– Jag har också fått höra om ett sjukt spädbarn i Turkiet, säger Bård Espelid till Bergens Tidende.

41 personer har blivit inlagda på sjukhus och många fler har sökt hjälp hos vårdcentraler eller telefonrådgivning.

Den norska folkhälsomyndigheten har skickat ett arbetslag till Askøy för att säkerställa smittokällan. De ska ta nya vattenprover och intervjua flera av de personer som insjuknade först.

I fredags visade tester att det fanns höga koncentrationer av E.coli-bakterier i en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Man har också hittat andra typer av tarmbakterier.

Hos insjuknade personer har man även hittat campylobacter, tarmbakterier som i regel orsakar magsjuka.

– Sannolikheten för att dricksvattnet är smittokällan är väldigt hög, men vi måste fortfarande få det bekräftat, säger Bård Espelid.

__________________________________________________________________________________

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *