SvD Johan Rockström/ Naturen är bästa klimatkämpen

Johan Rockström:Naturen själv är bästa klimatkämpen

”Hälften av alla utsläpp av växthusgaser tas upp av naturliga ekosystem. Om de inte skyddas så blir klimatkampen omöjlig att vinna.”

”Östersjön är, tyvärr, ett bra exempel. Världens sjukaste innanhav. Precis utanför våra fönster i världen mest miljömedvetna land. Den senaste mätningen från SMHI bekräftar att de döda bottnarna fortsätter växa och nu täcker ett område något större än Danmark. Varför? Det är en komplex interaktion mellan övergödning, överfiske och global uppvärmning.”

Och näringen tillför vi med stor framgång genom övergödning från jordbruk och läckande avlopp. När algerna dör och bryts ner, konsumeras allt syre i vattnet. Vi får syrebrist och till sist helt livlösa bottnar. En perfekt bryggd som ger en grötig soppa, som sakta men säkert leder mot bottendöd.”

”Så slutsatsen av all denna komplexitet är ganska enkel. Ta hand om natur och klimat och vi säkrar välfärden.”

En kommentar

  1. Detta är en del av en debattartikel av professor Johan Rockström som publicerades i Svenska Dagbladet den 17 maj 2019. Med ”läckande avlopp” får vi anta att Rockström menar kommunala avloppsledningar som läcker. De blir överbetastade vid åskregn också. Då läcker orenat avloppsvatten ut i vattendrag. Vatten som når Östersjön och övergöder den. Små punktutsläpp från villor och fritidshus via t.ex. trekammarbrunn är så små att de har ingen betydelse för Östersjön. När vattnet i närheten av trekammarbrunnar analyseras, både ytvatten och grundvatten, så har det visat sig vara mycket rent. Betydligt fler analyser borde göras, så att det finns ett mer omfattande statistiskt underlag att uttala sig ifrån. Kemiska analyser på vatten kostar några tusen kr. Att ersätta trekammarbrunn med tvångsanslutning till kommunalt avlopp kostar hundratusentals kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *