Köping-Magazin24/VA-drabbade sätter press på minister – vill få till lagändring. Hoppas få till ett förbud mot tvångsanslutningar.

VA-drabbade sätter press på minister – vill få till lagändring. Hoppas få till ett förbud mot tvångsanslutningar.

Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) vill få till en lagändring för att förbjuda kommuner att tvångsansluta invånare till kommunala VA-nät.

De drabbade längs den norra mälarstranden hoppas att förslaget går igenom. Nu samlar de namnunderskrifter för öka trycket på riksdagens politiker.

– Tanken är att öka trycket, säger den drababde fastighetsägaren Kent Andersson.

Magazin24 har under de senaste åren rapporterat frekvent om VA-striden på den norra mälarstranden. I korthet går den ut på att Köpings kommun vill tvångsansluta 235 fastigheter till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Flera av fastighetsägarna, som riskerar att tvingas betala sex- eller sju­siffriga belopp, protesterar högljutt.

Nu har de startat en namninsamling för att få riksdagen att förbjuda liknande kommunala beslut.

– Vi hoppas att vi har tid och möjlighet att kunna åka upp till riksdagen den 2 april och överlämna ett dokument till miljöministern (Isabella Lövin, MP), säger Kent Andersson.

Bakgrunden är att Edward Riedl, riksdagsman för Moderaterna, lämnat in en motion till riksdagen om att förbjuda kommuner att tvångsansluta invånare till kommunalt VA.

– Att få till en namninsamling talar om att det här kan inte vara rätt. Det kan inte vara rätt att tvångsansluta människor.

Vad är syftet med att lämna över underskrifterna till miljöministern?

– Tanken är att öka trycket. Det är vad det handlar om. Och framförallt att man förstår att det är en fråga som berör ett antal tusen fastighetsägare, säger Andersson.

Kent Andersson har själv ett politiskt uppdrag för Moderaterna som ersättare i Köpings kommunfullmäktige.

Nu hoppas han att även partikollegorna i Köping ska ställa sig positiva till Riedls motion och tänka om lokalt.

– Det här är i alla fall ett positivt dokument. Det är något som jag för en dialog med Ola Saaw (gruppledare, Moderaterna Köping) om. Sen får vi se hur man ställer sig till det här, säger Andersson.

Den 2 april ska Edward Riedls motion behandlas i riksdagen.

En månad senare, den 2 maj, ska riksdagen rösta om förslaget. Där och då kan det enligt lag bli förbjudet för kommuner att tvångsansluta invånare till sitt VA-nät.

Andersson säger att han ändå inte vet hur det blir för fastighetsägarna på den norra mälarstranden om Riedls förslag vinner laga kraft, med tanke på att processen redan är påbörjad.

Eftersom ett medborgarförslag lämnades in i juni i fjol måste fullmäktige rösta om tvångsanslutningen innan sommaren.

Men redan imorgon, när samhällsbyggnadsnämnden ska besluta om ny detaljplan för området Berghagen på den norra mälarstranden, kan Andersson och de andra drabbade fastighetsägarna få en indikation på hur partierna står i frågan om tvångsanslutning.

– Finns det fler politiska partier som känner att de kanske ska bromsa lite grann?, frågar sig Kent Andersson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *