Köping- BBlat/Köpings kommunalpolitiker – nu är det dags att lyssna

Insändare Bblat, 16 nov: All offentlig makt utgår från folket. Detta står att läsa i Sveriges grundlag. I EU gäller subsidiaritetsprincipen vilket enligt Wikipedia betyder att beslut ska fattas på den lägsta ändamåls- enliga nivån.

I Köpings kommun gäller – ja vadå? Alla beslut fattas i rådhuset?

Detta blev jag varse för ganska exakt åtta år sedan då kommunen presenterade sitt förslag till översiktsplan för Köpings kommun.

I god demokratisk anda gick jag och flera grannar på det som kallades och faktiskt upplevdes som en medborgardialog. Vi var skeptiska till att just vår del av Köpings kommun sedan 20 år varit ett järnvägsreservat där inget byggs och ingen vet hur länge vi får bo kvar om det som en gång i tiden kallades Banverket skulle få lust att bygga en ny järnväg genom våra hus. Politikerna lyssnade och höll med. Trodde vi. När det slutgiltiga förslaget kom hade förslaget behållits i sin helhet och dessutom ut­ökats med dubbelspår.

En intensiv tid av kontakter med ett stort antal myndigheter visade att dokument slarvats bort, beslut feltolkats och att i några fall brott mot förvaltningslagen förekommit. Till slut tröttnade kommunen på brevväxlingen så undertecknad och ett par grannar blev ­inbjudna till rådhuset för samtal. Där förklarade representanterna att våra invändningar egentligen inte spelade någon roll då detta var vad kommunen verkligen ville.

Det som fick oss att tappa luften och ge upp var när vi upprepade frågan om det i lervällingen kring Stäholmsbäcken ens är möjligt att bygga en modern järnväg. En inkallad expert från kommunen menade att ”om vi kan sätta en man på månen måste även detta gå att genomföra”. Just där gav vi upp. Svaret var för dumt. I dag har vår trakt stått still i 28 år.

När sommarstugeägarna på Norr Mälarstrand i Munk- torp protesterade mot en kostnad motsvarande en oskattad årslön eller två för vad de upplevde som ett överambitiöst avloppssystem svarade Köpings kommun på liknande sätt som i järnvägsfrågan.

Trots att dessa säsongsnjutare i södra Munktorp kom med kostnadseffektivare förslag och fakta som borde få kommunens representanter att ompröva frågan har Köpings kommun envist försvarat sin ursprungliga idé.

Jag har inte pratat med alla dessa människor men några av dem har jag faktiskt pratat med. De verkar vara vettiga människor som tänkt till, tagit reda på fakta, presenterat alternativ och som nu känner sig fullkomligt överkörda.

Kolsva är en dynamisk och framåtsträvande kommundel där det finns massor av driftiga och kloka kommundelsinvånare.

Nu är det då dags för Kolsva- upproret. Vad vet jag, en simpel munktorpare om Kolsva kommundel? Massor, faktiskt! Jag var anställd på Malmaskolan i elva år. Kolsva skulle kunna vara en sorglig och avdankad bruksort. Så är det inte! Kolsva är en dynamisk och framåtsträvande kommundel där det finns massor av driftiga och kloka kommundelsinvånare.

Under mina år som anställd har jag på nära håll sett hur snabbt och vettigt det fungerar i en kommundel där kontaktvägarna är korta och där de flesta medarbetarna vet exakt vem de ska vända sig till när något behöver redas ut.

En sak jag lärt mig efter att ha läst om Kolsvaupproret är den briljanta frågeställningen de två frontfigurerna för medborgarna i Kolsva ställde när det var dags för medborgardialog: Är det något vi kan säga som får er att ändra åsikt och bevara Kolsva kommundel? Svaret var: Nej! Tänk om jag och grannarna ställt denna fråga för åtta år sedan – vad mycket tid vi hade sparat. Tänk om sommarstugeägarna på Norr Mälarstrand frågat detta – vad mycket tid de sparat.

I årets valrörelse var det ett parti som i klartext tyckte att det var dags att byta kommunledning i Köping. Partiet är nu med och styr i toppen. Partiets främste företrädare har bett om ursäkt då meningsmotståndare kallats för kloakråttor. Var det så fel att kalla kommunens invånare för detta?

Köpings kommun styrs uppenbarligen även fortsättningsvis från rådhuset. Skillnaden är att det nu finns politiker som vågar ­tala klarspråk när det gäller synen på medborgarna.

Jag är glad att årets val är avklarat för just nu har jag mycket svårt att hitta ett parti jag vill rösta på. En aha-upplevelse för Köpings kommunledning kunde vara insikten att ni är anställda av oss för att driva kommunen framåt på det vis vi vill ha det. Det är okej om ni missuppfattar invånarna ibland om ni bara lyssnar när vi lågmält eller högljutt berättar att vi inte är nöjda med era beslut.

Köpings kommunalpolitiker – medborgarna är era ­arbetsgivare vare sig vi bor i Köping, Munktorp, Kolsva eller övriga kommundelar. Just nu känns det som att ni krattar manegen för ett antal obskyra missnöjespartier.

Anders Karlsson

Munktorpare och före detta kugge i Kolsva Kommundel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *