BBlat, Köping/Kolsvaprotester slogs ned av majoriteten: ”Det känns surt”

Partipiskorna ven och kvällens omröstning slutade som väntat med att motståndet kördes över. Men protesterna mot nedläggningen av Kolsva kommundel har splittrat kommunen. Däremot verkar debatten inte ha splittrat partierna i kommunfullmäktige. Med siffrorna 32 mot 17 gick majoritetens förslag igenom. Köpings politiska ledning stärker greppet om Kolsva och väljer att bortse från protesterna mot den nya förvaltningsorganisation som avslutar självstyret via en kommundelsnämnd från årsskiftet.

På Bbl/AT:s insändarsidor rasar kritiker mot ”maktfullkomlighet” och ”maktmissbruk” och uttalanden och röstsiffror från Kolsvapolitiker visar att till och med det välcementerade Socialdemokratiska partiet knakar i fogarna.

Genom ett synnerligen ovanligt extrainsatt fullmäktige visar styrande (S) och stödpartierna M, L och V att de inte tänker låta sig sinkas av oppositionens krav på återremiss. Återremissen är tänkt att ge politikerna en chans att belysa ärendet djupare. Precis som de protesterande i Kolsvaupproret anser oppositionspolitikerna från Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att ärendet forcerats genom de beslutande församlingarna och att underlaget är bristfälligt.

Men det blev ingen ytterligare belysning, konstaterar bland andra KD-politikern Anna-Carin Ragnarsson.

”I stället utlyste kommunledningen ett extra kommunfullmäktige en vecka senare för att så fort som möjligt få igenom beslutet”, skriver hon i en kommande insändare och fortsätter:

 – Inför det mötet har vi fått några rader på ett A4 papper som ska föreställa en konsekvensanalys. Den är fortfarande bristfällig.

Jenny Adolphsson (C) håller med i kritiken mot den information majoriteten bifogat som underlag inför mötet i dag, måndag. ”Lite siffror som handlar om hela Sverige, inget som känns som att det hör hit”, säger hon.

Jenny Adolphsson sa inför fullmäktige till Bbl/AT att hon hoppades att det skulle gå att få ledamöter ur majoriteten att ”rösta med hjärtat” och säga nej till nedläggningen av Kolsva kommundelsnämnd och -förvaltning.

Hon pekade på att en (moderat)röst bytte till nejsidan förra måndagen och att tre socialdemokrater valde att avstå från att rösta.

– Kan vi får dem att rösta nej och samtidigt få över fyra till från majoriteten så kan det bli ett avslag, räknade Jenny Adolphsson.

Men så blev det inte. Efter en bitvis känslosam debatt i fullmäktige vann majoriteten med 32 ja mot 17 nej, ett klart resultat. En vänsterpartist lade ner sin röst, två moderater lade ner sina röster samt en moderat röstade nej, men det påverkade inte mycket.

– Det känns surt, sa Jenny Adolphsson efteråt, och fortsatte:

– Men nu har vi gjort vad vi har kunnat för att behålla Kolsva kommundel, men vi får respektera resultatet.

Anders Brage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *