Köping: Mail till va i tiden. ”När jag läser Elizabeth Salomonssons och Andreas Tryggs uttalanden i Bärgslagsbladet så slås jag av hur okunniga de är i sakfrågan”

”När jag läser Elizabeth Salomonssons och Andreas Tryggs uttalanden i Bärgslagsbladet så slås jag av hur okunniga de är i sakfrågan. Båda hänvisar till fattade beslut och till tjänstemännens åsikt att ”det är genom kommunalt VA som de här områdenas avloppsfråga bäst kan lösas” och ”lokala lösningar ger inte tillräcklig rening”. Men vi vet att det inte är så! Lokala lösningar ger minst lika bra rening och dessutom försvinner riskerna med en sjöförlagd ledning och miljöproblemen som bräddningen kommer att skapa.
Någon borde skriva en debattartikel och vederlägga deras påståenden och hänvisa till både forskning och erfarenhet från många andra kommuner!

Sedan är det ju dessutom också ett faktum att många fastigheter redan har löst vatten- och avloppsfrågan på ett miljömässigt helt OK sätt, med t ex borrade brunnar, septiktank och markbäddar. Men det ignorerar Köpings kommun fullständigt. Det nämns inte ens på texten på kommunens hemsida (se nedan), där de tvärtom hävdar att det är fastigheternas avlopp som förstör Galten. Detta utan skymten av bevis! Någon sådan undersökning har de aldrig gjort!

”De enskilda avloppens standard behöver höjas

De enskilda avloppen i de här områdena har idag en varierande standard och möter inte dagens moderna behov. Många lösningar är enkla stenkistor och resorptionsanläggningar som är utformade för fritidsboenden med små vattenmängder sommartid. Dessa enskilda avloppsanläggningar belastar direkt eller indirekt Mälaren, Galten, som har ”måttlig ekologisk status” på grund av övergödning och ska enligt Vattenmyndigheten i norra Östersjön uppnå ”god ekologisk status” år 2021. För att vi även i framtiden ska kunna fiska och bada i området krävs att vi tar tag i detta nu.””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *