The Nössemark VA story.  Dals Eds va hantering ett föredömme för andra kommuner att ta efter.

I över 30 år har det av och till diskuterats om det skulle finnas ett behov av ett kommunalt reningsverk i lilla Nössemark. Frågan har stötts och blötts och varje gång har man konstaterat att det i så fall blir vansinnigt dyrt, knappast ens genomförbart och miljönyttan tveksam.  Kommunen har beslutat att inte bygga.

2007 gjordes en utredning av WRS från Uppsala där Peter Ridderstolpe konstaterade att det inte fanns något som helst behov av någon centraliserad lösning.

Från första början var det tal om att några fastigheter närmast Strandviken kanske skulle ha nytta av en liten gemensam avloppsanläggning. Åren går och snart var det 90 fastigheter som var aktuella och det utan något som helst beslut i frågan.  Plötsligt var det 130 fastigheter det talades om och när den senaste konsulten presenterade planen på ett infomöte hade antalet växt till 175 fastigheter.
Från några fastigheter till 90 och sedan 130 och nu var det plötsligt 175 fastigheter på konsultens plan.
Allt utan några som helst beslut i frågan. Hur gick det till?

Storleken på det eventuella VA området tycks bestämmas lite slumpmässigt. Eller var det för att området skulle anpassas till redan befintliga ritningar till ett reningsverk avsett för någon annan kommun?

Extra besynnerligt är det med tanke på att inga som helst klagomål kommit in och inga prover tagits för att se om något var fel. Allt bygger på påståenden, gissningar och antaganden. Stora Lees vatten är mycket näringsfattigt, faktiskt så  näringsfattigt att sjön är nära att bedömas som biologisk öken.  Ändå förklarade kommunens folk med hjälp av den bestämda konsulten, som pekade med hela handen, och förklarade med myndig stämma att ett kommunalt reningsverk var ett absolut lagkrav om det finns mer än 20 fastigheter.

Näringsämnena skulle renas bort, för i Östersjön har dom ju problem med övergödning. Alltså skall även sjöar i Västsverige med stor näringsbrist ”räddas” genom vansinnesdyra reningsverk som skulle rena bort de näringsämnen som är sådan bristvara i sjöarna här.

På något vis har alltså Ridderstolpes utredning som gjordes så sent som 2007 fallit i glömska hos tjänstemännen och en annan konsult med totalt motsatt ståndpunkt kopplades in. Förstå det den som kan….

Under dessa ca 30 år har bygdens befolkning hela tiden minskat och är nu mindre än 60 helårsboende personer. Antal personer alltså, inte ens antal hushåll…..

Befolkningen har minskat och fortsätter minska. Ändå tycks behovet av massiva reningsverk ha ökat….

Kommunen höll faktiskt ett par informationsmöten för allmänheten. På dessa möten fick vi veta att allt var klappat och klart. Kommunalt reningsverk skulle byggas. Att protestera var inte att tänka på, lagen måste ha sin gång.

Resultatet blev att samtliga i bygden omedelbart slöt sig samman i total enighet om att stoppa dessa extrema  excesser i missriktad sk miljövård.

Kostnaden skulle bli totalt 100 miljoner för att ”rena” vanligt hushållsavlopp från ca 60 personer och ett antal sommargäster.  Nössemark hade 2000 invånare för mindre än 100 år sedan. Samtliga hade utedass och tusentals kreatur strövade omkring och släppte sin avföring  (gödsel) där dom behagade…..

Frågan är om detta var det naturliga kretsloppet eller om skiten var mindre giftig på den tiden?

30 miljoner skulle tvångsindrivas av fastighetsägarna och 70 miljoner skulle belasta VA-kollektivet i resten av vår lilla kommun.
Massiva taxehöjningar väntar…

Varje fastighet skulle påtvingas kostnader upp mot 200 000 kr. Plus sedvanliga årliga kostnader för kommunalt VA. Mer om tomten eller huset är större. Även obebyggda tomter skulle tvingas med. Utedass skulle förbjudas…

Fattigpensionärer skulle tvingas låna till detta och få en månadskostnad på ca 2000 kr i tio år. Trots att dom redan har ganska nya avlopp som är godkända av kommunen. Det blir dyrare att skita än att äta….

Kommunens folk understödda av den bestämda konsulten förklarade hur viktigt det är att ”smida medan järnet är varmt”. Alltså dra igång stolleprojektet direkt medan man fortfarande ”har initiativet”.  För annars skulle länsstyrelsen ta över hela ärendet. Och då skulle det helt garanterat bli mycket större och dyrare och vi skulle då inte ha någon som helst möjlighet att påverka. Vi skulle alltså vara tacksamma att slippa undan med ”bara” 100 miljoner för 60 personers avlopp…..

Vi startade VA Nössemark för att försöka stoppa vansinnet. Detta eftersom den helt övervägande majoriteten redan har av kommunen godkända avlopp och gott dricksvatten. Många av dessa avlopp är ganska nya.  Någon inventering eller på någon annan undersökning om det överhuvudtaget finns ett behov har inte gjorts.

Ändå var det plötsligt bråttom och det hade dessutom blivit 45 fastigheter mer än förra omgången….

Vi började läsa på så att vi skulle kunna bemöta dom med fakta. Däremot var vi sparsamma med insändare och vi var hela tiden noga med att det inte skulle få utvecklas till en prestigefråga.

Lyckligtvis kom vi igång med motståndet innan kommunen hade klubbat igenom det slutliga beslutet.

Från kommunen fick vi verkligen ut alla handlingar vi begärt. Precis som ni i andra områden har laglig rätt till men ändå inte får ut, tydligen.
Vi fick ut alla handlingar från kommun, miljökontor och alla handlingar med olika konsulter genom åren.  Man har rätt att få ut ALLT. Alltså även sk arbetshandlingar, minnes-anteckningar och tex mail mellan kommun och konsulter. Allt är offentligt, vad dom än påstår. Och skall lämnas ut skyndsamt enl lag.

Mycket givande att läsa mail mellan konsulter och tjänstemän….. och mötesprotokoll….

Vi kontaktade länsstyrelsen och trots att vi blivit hotade att dom skulle ingripa om det inte byggdes reningsverk snabbt, så visade det sig att dom inte planerade något som helst. Dom hade inte ens ett ärende om vårt område…

Vi kontaktade HAV och fick veta att lättnader i bestämmelserna var på gång. Kanske redan inom ett år. (kanske därför det var så bråttom för somliga).

Markägare nekade tillträde till provborrningar som det var så bråttom med…..

Vi skaffade kunskaper och argument. Vi gjorde skrivelser som vi mailade till samtliga i beslutande position i kommunen.

Vi ifrågasatte varför samliga hus skulle ha en sk LT -pump som kostar minst 20 000 kr när det inte behövs. Det räcker med en snabb titt på kartans höjdkurvor för att se att avloppsvattnet på de allra flesta fastigheter kan rinna nerför i helt vanliga avloppsrör och helt utan pump. Hur kan en VA-konsult ens föreslå något sådant. Hundratals pumpar som inte behövs. Varför pumpa avloppsvatten nedåt?

Där fick vi rätt direkt. Plötsligt behövdes det inte längre vara LT-pumpar vid samtliga hus…..  Man kan undra hur ett sådant förslag ens kan komma upp efter att en VA-konsult utrett frågan för över en halv miljon kr.

Vi påpekade det ohållbara med att gräva ner 2 mil med rörledningar för att pumpa skiten med hundratals energikrävande pumpar fram till ett stort reningsverk som skulle byggas på strandskyddat område och inom såväl natura 2000 område och olika riksintressen.

Enigheten var total. Alla var med på motståndet.

Eftersom kommunen hade anlitat en konsult för dyra pengar, som argumenterade åt dom så beslutade vi att samla ihop pengar och engagera en egen ”motkonsult”.   Det var i den vevan vi läste om Ridderstolpe och markretensionen. Vi kontaktade honom och frågade om han kunde hjälpa oss. Vi fick ett mycket trevligt och positivt svar. Vi bad folk att ställa upp med 500 kr var till en försvarsbudget. Många betalade mer. Även folk utanför det tilltänkta området betalade för att stoppa stolligheterna. Vi fick ihop ca 55 000  kr. Pengar är makt.   Pengar kan köpa specialistkunskaper. Expertutlåtanden t.ex.  Nu kunde dom inte längre påstå att vi inte satt inne med expertkunskap. Vi har tillräckliga resurser för att kunna ta fighten mot kommun, miljökontor och konsulter.

Vi fortsatte med skrivelser till många inom kommun och miljökontor. Försökte nå samtliga beslutsfattare. Vi ordnade egna möten som kommunens folk inte kunde utebli från utan att verka odemokratiska.

Fler skrivelser från oss och slutligen en sammanfattning från Peter Ridderstolpe och miljöjurist Jonas Christensson.  Där  bekräftades allt vi skrivit om och mer därtill och på ett expertmässigt sätt.
Christensson kunde förklara vad lagen egentligen säger till skillnad från tidigare påståenden.

Detta blev nog en vändpunkt för kommunen betalade faktiskt vår räkning för Ridderstolpes och Christenssons arbete. För skams skull kanske, för nu hade dom tillgång till riktiga fakta. Som kommunen hade behövt hela tiden men vi hade tagit fram.

Och vi har kvar vår försvarsbudget på 55 000 kr att ta till om det behövs.

Plötsligt var konsultens uppdrag för kommunen färdiga och han är nu ute ur bilden.

WRS med Peter Ridderstolpe är nu kommunens konsult i ärendet. Christensson är juridisk rådgivare.

Det blir nog nu en undersökning av de faktiska omständigheterna. Hur många avlopp är dåliga. Vilka åtgärder behövs och vid vilka fastigheter. Det är ingen här som har motsatt sig realistiska åtgärder om de faktiskt behövs. T.ex. att uppgradera sin infiltration om det behövs och där det behövs.

Förslag på realistiska åtgärder kommer nog att tas fram med hjälp av WRS.

WRS och kommunen har haft ett möte med bla utbildning om LAV paragraf 6.  Dom hade även ett möte på plats där representanter från VA Nössemark deltog.

Kommunen har bestämt att det skall göras ”ett omtag” när det gäller ett ev ARV. Nu skall man först undersöka om det behövs…….

Beslut utlovat i augusti.

Vi är optimistiska. Verkar som att förnuftet kommer att segra i vårt område.
Tack till kommunfolket som faktiskt till slut lyssnat och tagit till sig fakta och inte låtit prestigen eller konsulter bestämma.

Dals-Eds kommun kommer förhoppningsvis att gå till historien som ett föredöme för andra kommuner att ta efter. Det har redan talats om i andra dalslandskommuner att man skall lägga huvudfous på de befintliga kommunala reningsverken. Det är ju där man kan få verklig miljönytta för pengarna.

VA Nössemark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *