Möte i Tyresö Villaägarförening. Flera politiker har själva upplevt det hemska att få sitt hem fråntaget pga kollektivanslutning till kommunalt va.

Till Tyresö Villaägareförening

Jag och Nanna var på Tyresö Villaägarförenings möte igår och jag slogs av att flera politiker själva har upplevt den hemska situationen att få sitt hem fråntaget sig pga att man från Svenskt Vattens och SKLs sida aggresivt vill ”sälja”  deras centrala avloppslösning som är sämre än en lokal på-platsen-lösning som löser både hälsa (sjukdomsspridning) och miljö (eutrofiering av hela vårt sjösystemet inkl. Kalvfjärden, Erstaviken. istället kunde ju faktiskt politikerna rekommendera att ren växtnäring går tillbaka till jordbruket, som borde göras … så varför gör de inte det ?.

Nu får avloppsindustrin alltför ofta stå oemotsagd, att deras 10 ggr dyrare VA-anslutningsprodukt-tjänst är ”bättre än allt annat och att det är vad ALLA borde köpa för en miljon Kr. [innan allt är betalt då 75% går till kommunen och ca 25% för egna akostnader med sprängning etc.].  När jag ställde  frågan direkt till Fredrik Saweståhl K-Styrelsen. så berättar han vänligt att javisst, det finns sätt att lösa situationen med individuella  (toaletter och gråvatteninfiltration) produkter och tjänster men VARFÖR informerar inte ni politiker om den möjligheten att kunna bo kvar i sitt hem som är oerhört viktigt för så många boende … varför?  Den enda som med några ord nämnde det från panelen var Anna Steel som nu är Centerpartist.
Jag vet ju att Anders Grönvall (regeringens utredare) högst motvilligt och efter en nationell skandal med folkfördrivning i Dalarna och Köping (stugupproret) erkänner att det är många som drabbas katastrofalt MEN DÅ följer frågan varför, varför var det bara Avloppsindustrin och SKL som fick deltaga i utredningen, som om andra möjligheter behövdes motarbetas ?
Vi kan förstå varför Svenskt Vatten som avloppsindustrins intresseförening och hette tidigare  Vatten och Avloppsverksföreningen  … ”pushar” för att få bygga ut sina rör-lösningar … det är deras business men varför ställer sig ni Kommunpolitiker bakom detta ?  Kan det vara att Socialdemokraterna eller hela det kommunpolitiska etablissemanget är emot den lösningen för att den gör kommunen ansvarig för översyn? och att kommunen till nästan varje pris vill slippa det.
Men då Anita Mattsson S gå tillbaka till din kamp för ditt hem och multiplisera det med tusen så har du storleksordningen på den folkfördrivning som skapas då man inte talar om att det finnslösningar som är bättre för natur och hälsa till en kostnad av ca 1/10 av avloppet som gör att tusentals familjer skulle kunna bo kvar i sina hem.
Se den här korta trailern som beskriver hur Haninge [och Tyresö] kan medverka till en BÄTTRE miljö och hälsa som inte uppmuntrar den folkfördrivning som nu sker … den tar 2 minuter av din tid och kan rädda människors boende och hem … går det för fort så tryck pause och läs texten
Vänliga Hälsningar
Carl & Nanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *