HJÄLP ! BULLIED UT UR VÅRA HEM … ca 30 kommuner har legaliserat stöld av våra hem via VA-lag!

From: Carl Lindstrom <carlrlindstrom@mac.com>
Subject: HJÄLP ! BULLIED UT UR VÅRA HEM … ca 30 kommuner har legaliserat stöld av våra hem via VA-lag!
Date: April 17, 2015 at 3:17:09 PM GMT+2

 

Hej Aron,

 

Boende i flera svenska kranskommuner behöver akut hjälp med ett stort problem som redan nu har resulterat i flera humanitära katastrofer. Många enskilda familjer i glesbygd drivs från sina hem pga orimliga kostnader som motiveras av kommuners tolkning av Lagen om vattentjänster som allmän utbyggnad av centrala V/A [Vatten och Avlopp]
Jag har arbetat på Naturvårdsverkets Forskning, på 70-talet där mitt specialområde var skydd av grundvatten, vattendrag, sjöar och hav och var senare miljöattaché på Sv. ambassaden i Wash DC. Det som händer nu är en tyst lavin av familjer som tvingas sälja sina hem (som jag sett i mindre skala i USA också). Men de oproportionellt höga belopp som begärs i Sverige (uppåt en miljon Kr ovanpå redan höga skatter och som dessutom ska betalas kontant med skattade medel är i många fall ett rent beslagtagande av privat egendom ! Jag tycker vi ska vara bättre än så i Sverige.
Konventionellt V/A är avsedd för tät, hög stadsbebyggelse där det är kostnadseffektivt.  Men mer och mer har V/A byggts ut i kranskommuner till att omfatta glesbygder där kostnaden snabbt blivit orimligt hög och på flera håll blivit rent absurd, där en stor del av de boende drivs från sina hem … de drabbade är framallt pensionärer, unga och barnfamiljer eller allmänt låg och medelinkomsttagare, som nått sitt lånetak eller av olika skäl inte kan ta/få lån.
Lagen (2006.412) om allmänna vattentjänster används av flera kommuner (t.ex. Tyresö, Nacka, Värmdö, Haninge m.fl.) som skäl att:
  1. tvinga avloppsanslutning på husägare till kostnader som nu närmar sig sig en miljon Kr med väg, vattenkostnad och kostnad för att anpassa hus och tomt till VA-installatione,  trots att bättre individuella alternativ finns tillgängligt. Tyresö kommun säger t.ex. dels att de är förhindrade av lag att använda skattepengar i sin finansiering av infrastrukturella V/A-projekt men på andra ställen säger kommuner att ”man har VALT att låta individuella fastighetsägare betala för V/A”. Därefter kräver de att varje familj ska betala kontant f.n. ca 750,000:- med redan skattade pengar och om de boende inte kan betala beordras de att sälja eller blir via kronofogden av med sina hem genom exekutiv auktion !
  2. neka fastighetsägare bygglov, som “utpressning” för att kunna direkt-finansiera de orimligt höga kostnaderna för V/A utbyggnad — inte orimligt höga jämfört med den tekniska byggkostnaden men definitivt i förhållande till vad medelinkomsten orkar med att betala i ett vanligt svenskt glesbygdssamhälle..   Oberoende av motiv ska väl ingen tvingas att ge upp sitt hem för ett avloppssystem som inte ens är bästa tillgängliga lösning ur miljösynpunkt … det finns system som inte släpper ut förorening och löser problemet på platsen [utan att transportera bort “avfallet”] och utan att plussa växtnäring till den redan övergödda Östersjön. Notera att sjöbottnarna i infarten till Stockholm redan är helt döda, från Nacka Strand till Waxholm och Sandhamn (enligt både professionella och amatördykare vi har talat med). Sådana system passar inte alla fastigheter men de ska ju finnas med i bilden även om det skapar problem för kommunens finansiering. I Tyresö finns det åtskilliga fastigheter, som har bättre individuella reningssystem för sina avlopp men trots det tvingas betala för ett miljömässigt sämre avlopp — det är inte rätt !
  3. De extremt höga kostnaderna för avloppen kopplas ofta till vatten- och vägkostnader för att det inte ska se så helt obalanserat höga ut men vägkostnaden är ju oftast helt direkt kopplade till avloppsrördragningen i väg.
Ingen i Sverige ska väl tvingas sälja sitt hem för att man inte kan klara anslutningskostnader som nu anges till mellan 500,000 och 1 miljon Kr vid tidpunkten för färdigställande (ca 2-5 år framåt i  tiden).  Skälet till fördyring från angiven summa är att fastighetsägare ska själva betala för kostnaden från hus till anslutningen, vilket kan bli flera hundra tusen i den bergiga kuperade terrängen i Stockholms skärgård, och “allmän fördyring av bygget”, som de boende inte har någon insyn i eller kontroll över [kan t.ex. vara kommunens ränteskulder för tidigare projekt]. Eftersom det finns individuella alternativ som inte släpper ut förorenat vatten från toaletter och i övrigt är helt ekvivalenta med avloppsanslutning [enligt Havsmyndigheten], bör i logikens namn dessa fastigheter ges dispens och bygglov utan krav på anslutning till kommunalt avlopp.
Men för att inte skapa en omedelbar humanitär katastrof, kan Riksdagen som en nödåtgärd revidera finansieringssättet av kommunala V/A projekt ?  Det måste i så fall inkludera de som redan är planerade och långtidsfinansiera dessa [med lång återbetalningsperiod] … istället för att tvinga individer att betala kommunen och avhysa boende från sina hem om de inte kan betala. !!!
Kan det ges utrymme inom den nu gällande lagen 2006:412  t.ex i paragraf 9, att alternativ som klarar eller överskrider reningsgraden från kommunala verk (typ Henriksdal och Käppala eller Gryaverket i Göteborg) ges dispens från avloppsplanerna ?
Ändringar i lagen som kan behövas i dessa övergångsområden mellan tät och gles bebyggelse:
  • att ge dispens till de lösningar som uppfyller miljökravet … dvs inte förorenar mark och vatten eller skapar fara för lokala hälsa och miljöskador?  EU direktivet säger inte ”central avloppsrening” utan “BEST PRACTICE” där t.ex. sluten långtidskompostering är både bättre för miljö, hälsa och betydligt mer kostnadseffektivt än stadsteknologin centralt V/A
  • bevilja samma bygglov till de som vill bygga med ”noll-utsläpp” som beviljas V/A anslutning. Detta är speciellt betydelsefullt för att kunna lindra den stora bostadsbristen i storstadsregioner. Riksdagen har redan beslutat att man ska hjälpa upp den situationen med s.k. Attefallshuslagen där man bygga små beboeliga enheter om man har en fastighet på egendomen. Det finns många tomtägare som sökt bygglov i decennier! och där kommuner nekar dessa pga V/A trots att man kan lösa sanitetsdelen på ett bättre sätt än det resurskrävande och enormt dyra anslutningen till centrala avloppsreningsverk.  Riksdagen bör också se till att kommuner inte avsiktligt saboterar det stora potentiella bostadstillskottet, som Attefall och tomter, som mycket väl kan bebyggas med ny teknologi
  • begära att kommunens finansiering av VA projekt i glesbygd utöver en skälig baskostnad sker via skatter eller staligt subventionerade lån eftersom V/A krävs i lagen.  Det finns ett lagrum som säger att ingen ska få sin rätt att bo i sin fastighet, indragen genom retroaktivt påtvingade bestämmelser eller lagar, som uppenbarligen kolliderar med Lagen 2006:412  Skälig baskostnad grundas då på vad andra mer lyckligt lottade familjer betalat för samma tjänst i det omedelbara grannskapet.
  • Genom att man delar upp avloppsprojekten i små etapper, skapas det aldrig tillräckligt antal protesterande och därmed ekonomiskt underlag för att få behövlig juridisk expertis att granska och kunna utkräva rättvisa … därav den tysta katastrofen, som kan ta formen av EKONOMISK UTRENSNING av mindre besuttna.
Så, finansieringen av V/A i Östra Tyresö måste ändras … det är helt enkelt ORIMLIGT DYRT MED 750,000:- för VA och vägavgift och egen pumpanlutning jämfört med vad andra boende inom området har betalat och jämfört med miljömässigt likvärdiga eller bättre alternativ ! 
Andra i Tyresö har historiskt betalat detta via skatten … vi i Östra Tyresö har under lång tid via skatter betalat, t.ex. för de boende i Trollbäcken och Bollmora [där de flesta politikerna bor]. Val av finansiering finnas ju eftersom föredragande vid samlingsmötet den 27 jan. sade att ”kommunen har VALT” att debitera fastighetsägarna med kontant betalning ”eller så kan ni flytta” !  Endast 31 av totalt 290 kommuner av Sveriges kommuner har valt att kräva individer på kommunens kostnader för infrastruktur
Vi är pensionärer, belånade barnfamiljer och ensamstående, som BARA VILL BO KVAR I VÅRA HEM ! Vi vill inte drivas ut av Kommunens “framstegsiver” … flera politiker har sagt att husägarna i Östra Tyresö är miljonärer baserat på husens taxeringsvärden, men vi är INTE i fastighets-branschen! Vi kan inte äta ett articifiellt uppskruvat marknadsvärde, som kan bli “NOLL” när hus-bubblan spricker och lån kallas in. Kommunens sätt att finansiera avlopps-bygget UTAN VALMÖJLIGHET för husägare kommer alltså att bädda för en humanitär katastrof i tysthet där alltför många familjer tvingas lämna sina hem för att kommunen har VALT att låta husägarna betala den här fantasisumman kontant — få kommer att klara ett sådant krav !
 
Vore tacksam för ett svar snarast — det kan ju bli nödvändigt med en snabb lagändring eller modifiering för att inte tvinga ett stort antal familjer från sina hem.
För ytterliga uppgifter, se sidan www.kalvfjardensvanner.se
Hälsningar
Carl Lindstrom för
Kalvfjärdens Vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *