Lite lekmannamässiga funderingar kring fosforutsläpp

Utgående ifrån mina (webbansvarigs) kunskaper om fosforutsläpp så sammanställde jag utsläppen för Köpings reningsverk, sedimentlagrens utsläpp från Mälaren och våra utsläpp från enskilda avlopp.
Se:  Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller:  Idag skiter vi inte i Mälaren , skall vi göra det sen?

Jag konstaterade bl a att en 7,5 kg säck med NPK som jag köper på en stormarknad för gödning av min trädgård motsvarade den mängd fosfor som kommer ut ifrån ett 1 personshushålls enskilda avlopp med trekammarbrunn och markeller infiltraion/markbädd.
Vill jag göda 500 kvm gräsmatta skall jag använda 7 säckar under säsongen och så köper jag ytterligare några säckar för rabatterna.
Slutsatsen är att om jag sprider 7+2säckar NPK gödsel på gräsmattan, och det bör jag göra när det regnar, så är det ingen fara för fosforutsläppen i sjön, de tas om hand om av marken. Däremot om jag tar 1 säck och häller ner den i toan så kommer dess innehåll inte att tas hand om av marken utan rinner direkt ut i sjön enl HAV. Märkligt!

Likaså är utsläppen från de diffusa källorna i Sverige från åkrar, skog, sjöbottnar etc,  mångdubbelt större än de kvantifierbara utsläppen. Se en av bilderna från ett lunchseminarium som hölls för riksdagsmännen nov 2017. De små avloppen har liten betydelse. Påverkan på haven är marginell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *